Beckton Control Centre
 

The Project involved the complete design and build of a new footbridge over the railway tracks linking the 1st floor of Griffiths House to island platform 4. The project also involved the demolition of an existing bridge during a weekend possession.


Scope of works
1/4
  • Removal of existing eastern gable to the maintenance building to provide a clear working area.

  • During excavation works for the new foundations and pits and the erection of the new frame, roofing, and cladding, seal the gabe to prevent any access by DLR staff into the construction area.

  • On completion of the frame and cladding, removal of the gable end and reinstall the doors at the eastern end of the new extension.

  • Lift and re-lay the existing track and signalling system to suit the new track alignments. Removal of existing high-level walkway to Road 2 and erection of a new walkway to Road 4. 

  • Use the new steel piled foundations to replace the existing earthing rods which fall beneath the new extension footprint and provide earthing protection to the new extension structure.

  • Retain the existing northern gutter to the lower section of building and form a valley gutter between the building and the new extension.

 

Client

DLR

Location

Beckton E6, London

Contract Start and Completion

June 2010 - November 2010

Discipline

Premises

 
Innovations

The piling operation on this project was complex, due to the structure being constructed on a remediated contaminated waste. Cleshar introduced rigorous procedures to take control by designing and installing steel sleeved piles to resist against the highly corrosive elements within the contaminated strata.

 

Due to the release of gas from the contaminated ground a breather membrane was incorporated into the foundation/slab design to allow the contaminated ground gases to vent into the atmosphere and prevent leaking into new control centre environment.

 

The external roofing, cladding system and curtain walling was designed to allowed early installation, which was vital to achieve a watertight building for the internal finishes to commence on time.

 

Due to the 24 hr working environment within the depot, a flexible work day was introduced and operated on site allowing works to be carried out from 06.00 hrs to 20.00 hrs.

 

As a result of the extreme cold weather conditions during the works, Cleshar installed a heating system for the building and introduced a day and night programme to maximize the advantage of the higher ambient temperature level within the building during the busiest part.

 
Benfits / Project Outcome
  • Downpipes from the gutter were connected to a high-level carrier pipe, passing through the new cladding to the northern elevation of the extension and connected to a new above ground rainwater harvesting (RWH) tank located adjacent to the existing bogie wash down apron.

  • The northern gutter to the new extension was connected to a new above ground RWH tank to the east of the extension.

  • The two RWH tanks were interconnected, with water pumped to the train wash within the ‘new’ sidings to the South of the maintenance building. The RWH tank adjacent to the existing bogie apron was sized to allow connection of the existing roof drainage to be connected later if required.